Show it, don't tell!

Je kunt op twee verschillende manieren schrijven over een personage: door te vertellen en te vertonen. Ik heb geleerd en vooral ervaren dat het uiteindelijk ‘t mooiste is om zo veel mogelijk te vertonen. Door te vertonen gebruik je meer zintuigelijk waarnemingen en breng je de lezer dichterbij je verhaal. De lezer kan zelf conclusies trekken zonder dat je alles hebt voorgekauwd en uitgelegd. De truc is namelijk om de lezer niet iets te laten ‘vinden’, ze moeten juist de ruimte krijgen om zelf te oordelen. Omdat je de lezer soms wat meer achtergrondinformatie wilt geven over de personages is het soms goed om wat sneller door de tijd te 'springen'. Dit kan je het beste doen door het vertonen af te wisselen met vertellen. Ik kreeg de opdracht om te starten met een vertellend fragment en aansluitend een vertonend fragment dat gaat over de interactie tussen twee personages.

meer lezen 0 Berichten

De openingsscène & conflict

Als je aan een nieuw boek begint, weet je vaak na een aantal pagina’s al wel of je een goed boek in je handen hebt. Soms is het ook verstandiger om hem gauw weer aan de kant te leggen. Als schrijver moet je daarom goed nadenken over de inhoud van de openingsscène. De moet eigenlijk zoveel vragen oproepen dat de lezer denkt ‘Wat is hier aan de hand?’ Je wil de lezer letterlijk op het puntje van zijn of haar stoel hebben. De scène moet iets raadselachtigs hebben. 

Spanning in een verhaal ontstaat wanneer een verhaal net iets anders loopt dan de lezer verwacht. Om deze spanning goed op te bouwen, moet je de lezer duidelijk maken hoe de personage zich voelt. Dat dit nog best een hele kunst bleek te zijn, kwam ik achter bij het maken van deze opdracht. De opdracht bestond uit het schrijven van een openingsscène, waarin je de emotionele toestand van een personage goed in beeld brengt en de spanning in het verhaal opbouwt. Ik had in een eerder stadium al een personage bedacht en een personagedossier geschreven. Ze heet Nicole, heeft een eigen horecazaak en woont samen met haar vriendin Joan. Hierbij deel ik graag het resultaat van mijn opdracht 'de openingsscène & conflict' met jullie.

 

meer lezen 0 Berichten

Landschapsbeschrijving

Wat leer ik toch veel mooie en nieuwe technieken tijdens mijn opleiding. Door een plaats of bestemming zorgvuldig en met de juiste woorden te beschrijven, neem je de lezer mee naar een totaal andere wereld. De plaats of landschap kan ook invloed uitoefenen op de hoofdpersoon of het plot van het verhaal. Je kunt het zelfs zo schrijven dat het decor effect heeft op de emotionele gesteldheid van de personage. De opdracht die wij kregen was het  selecteren van een landschap en het verzinnen van een personage, waarvan je een korte biografie moest schrijven. De laatste en vooral de moeilijkste stap was het schrijven van een fragment waarbij het gekozen personage sterk geëmotioneerd is en door het gekozen landschap wandelt. De grootste uitdaging was voor mij het zo te schrijven dat haar emoties versterkt werden door de omgeving waarin zij zich bevond. Het uiteindelijke resultaat deel ik graag via deze weg met jullie!

meer lezen 2 Berichten

De verteltoon van een schrijver

Het werk van een schrijver herken je vaak direct. Niet alleen door het thema of de sfeer maar vooral door de verteltoon. Je kunt de verteltoon eigenlijk het beste omschrijven als de stem die je in je hoofd hoort tijdens het lezen. In november ben ik gestart aan de Schrijversacademie en onlangs kreeg ik de opdracht om een scène te schrijven, waarin mijn personage vertelt over een onprettig familiebezoek. De beschreven situatie is uiteraard fictief. Een vervolgstap was het herschrijven van het fragment in een extreem formele vertelstem. Zoals jullie van mij gewend zijn, schrijf ik mijn blogs altijd vanuit mijn eigen beleving: luchtig, vrolijk en eerlijk. Dan is het best een uitdaging om ineens vanuit een ongebruikelijke vertelstem te schrijven. Ik vind het best spannend om mijn opdrachten online te delen maar tegelijkertijd ook leuk om jullie te laten zien wat ik tijdens mijn opleiding allemaal mag ervaren. Voor nu deel ik alleen het eerste gedeelte van de opdracht, een vervelend familiebezoek vanuit de passende verteltoon.

meer lezen 2 Berichten