Landschapsbeschrijving

Wat leer ik toch veel mooie en nieuwe technieken tijdens mijn opleiding. Door een plaats of bestemming zorgvuldig en met de juiste woorden te beschrijven, neem je de lezer mee naar een totaal andere wereld. De plaats of landschap kan ook invloed uitoefenen op de hoofdpersoon of het plot van het verhaal. Je kunt het zelfs zo schrijven dat het decor effect heeft op de emotionele gesteldheid van de personage. De opdracht die wij kregen was het  selecteren van een landschap en het verzinnen van een personage, waarvan je een korte biografie moest schrijven. De laatste en vooral de moeilijkste stap was het schrijven van een fragment waarbij het gekozen personage sterk geëmotioneerd is en door het gekozen landschap wandelt. De grootste uitdaging was voor mij het zo te schrijven dat haar emoties versterkt werden door de omgeving waarin zij zich bevond. Het uiteindelijke resultaat deel ik graag via deze weg met jullie!


Ze staart naar de overzichtskaart en bestudeert aandachtig de route. Maanden geleden heeft ze het krankzinnige besluit genomen om deze extreme tocht te voet af te leggen. Ondanks dat ze het eerste deel goed heeft doorstaan, voelt ze vandaag een lichte weerzin. Haar lichaam is onvoldoende getraind en haar wandelschoenen hebben pijnlijke sporen op haar hielen achtergelaten. Vastbesloten om door te zetten pakt ze haar rugzak op. Ze draait zich om en ziet in de verte een reusachtige berg uit het maanlandschap tevoorschijn komen.  De top van de Mount Doom is bedekt met een dik pak sneeuw. Het punt dat symbool staat voor een nieuwe start. Vandaag gaat ze voorgoed afscheid nemen van haar zware lijf en haar martelende onzekerheid.

 

Ze knoopt haar wandelschoenen vast, haalt diep adem en zet haar pas stevig in. Haar ogen zijn strak op het pad gericht, te bang om te struikelen over de brokken lavasteen. De omgeving ademt iets magisch uit. De strak blauwe lucht steekt af tegen het kille, zwarte en verlaten landschap. Alleen de allersterkste planten krijgen de kans om hier te overleven. Als ze een plant zou zijn, dan had ze hier willen groeien, om te bewijzen dat ze krachtig genoeg is. Het pad versmalt en lijkt eindeloos omhoog te lopen langs de flanken van de vulkaan. Zorgvuldig plaatst ze haar voeten beurtelings voor elkaar, terwijl losliggend gesteente langs haar voeten naar beneden glijdt. Er lijken uren te zijn verstreken als ze uiteindelijk het hoogste punt bereikt. De geur van zwavel bewijst dat dit niet zomaar een berg is. Haar spieren en longen staan in brand van inspanning. Haar schoenen maken een krakend geluid als ze diep in de verse sneeuw zakken. Ze kijkt over haar schouder en met een gevoel van trots staart ze naar het landschap waardoor ze de afgelopen uren heeft gelopen. Niet eerder heeft ze zich zo krachtig gevoeld. Een nieuwe start begint hier, vandaag, in de verse sneeuw op een onverwoestbare vulkaan.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Thea (dinsdag, 29 januari 2019 06:42)

    Lekker begonnen amber goede keus

  • #2

    Anjo ter Avest (vrijdag, 01 februari 2019 15:57)

    mooi Amber, een pakkend verhaal. Dit past bij jou lijkt me. Goed gekozen en veel plezier wens ik je toe.