Kleurrijk Hoi An

Vanuit Hanoi pakken we een binnenlandse vlucht en overbruggen we ruim 500 kilometer. Voordat we aan boord gaan ontmoeten we een Nederlandse vent genaamd Ronnie, die een aantal maanden in Azië aan het backpacken is. We zitten met z'n drieën voorin het vliegtuig en kletsen honderduit. Het is al avond als we aankomen in Danang, vanwaar we nog een uurtje moeten rijden naar Hoi An. We wisselen contactgegevens uit, zodat we later in Hoi An nog eens een biertje kunnen drinken samen!

 

We kijken er beide erg naar uit om tijd door te brengen op deze kleurrijke bestemming en lekker bij te komen van het vele reizen de afgelopen week. We hebben het geplande bezoek aan de keizerstad Hue verruild tegen 5 nachten in Hoi An i.p.v. 3 waar we verblijven in 2 verschillende guesthouses. Ze zijn beide goed verzorgd en vlakbij elkaar gelegen, aan de rand van de oude stad! We hebben tijdens ons verblijf twee fietsen ter beschikking zodat we gemakkelijk het grotendeels autovrije stadje kunnen verkennen.

 

Bij een verblijf in Hoi An kan een bezoek aan de 'tailor' niet ontbreken. De eerste dag maken we een keuze uit de vele shops, kiezen we de stof uit en worden alle maten opgenomen. Pieter laat zich drie maatpakken aanmeten, 2 overhemden en een blazer en ikzelf laat een mooi tijdloos zwart jurkje maken. Van de vier dagen dat we hier zijn gaan we minstens één keer per dag naar de winkel 'a Dong Silk' om door te passen en weer wat in te nemen. Pieter weet heel goed wat hij wil maar ook vooral wat hij niet wil, wat resulteert in nog meer pasmomenten. Respect voor de coupeuses met hun engelen geduld! Het resultaat is gelukkig erg mooi! Ze worden klein opgevouwen, zodat ze mee kunnen in onze backpacks.

 

Verder genieten we iedere minuut van het schitterende stadje en slenteren we dagelijks door de mooie straatjes met okergele huizen. We genieten van de rust en het lekkere eten. We spreken af met Ronnie om samen een hapje te eten en het nachtleven van Hoi An te ontdekken. De biertjes gaan hard en zelfs ik begin het bier hier lekker te vinden. Het nachtleven begint hier op tijd en eindigt rond middernacht. Bij het laatste rondje proosten we iets te enthousiast, schreeuwen proost in 't Vietnamees, waarbij één van de glazen uiteen spat. Het wordt dus tijd om weer op onze fietsjes richting het guesthouse te vertrekken ;). De eigenaar van ons guesthouse zet gelijk Andre Hazes op als hij ons hoort aankomen. We zijn z'n enige gasten en worden daardoor flink in de watten gelegd. We slapen als het ware bij hem in huis, waar hij een kamer heeft ingericht voor gasten. Ze noemen dit verblijf daarom ook veelal een homestay. In onze kamer worden we verwelkomt door een enorme spin. Één gil is genoeg en eigenaar staat in onze kamer. Hij proest het uit van het lachen als hij ziet waarvoor wij angst hebben.

 

Alweer de vierde dag in Hoi An en het zonnetje breekt eindelijk door. We lenen een scooter van de eigenaar en rijden naar My Son, gelegen op 40 km buiten Hoi An. Nu wij zelf onderdeel uitmaken van het verkeer ervaar je pas echt wat voor een gekte het hier is. Pieter integreert snel en doet niet onder voor de gemiddelde Vietnamees. Bij ieder kruispunt is het vechten wie voorrang krijgt of eigenlijk neemt. Voorrang geven maakt in ieder geval geen onderdeel uit van de verkeersregels. Ik zit 'veilig' achterop en navigeer ons naar de eindbestemming My Son. Het is genieten om zo te reizen! In My Son bezoeken we de oude overblijfselen van tempels, onderdeel van Unesco Wereld Erfgoed. Helaas is er veel verloren gegaan door de bombardementen van de Amerikanen begin jaren '70.

 

Het is helaas alweer onze laatste dag in deze mooie stad, waar we beide verliefd op zijn geworden. We gaan uit eten bij een schattig restaurantje, dat verscholen ligt in een zijstraat van het drukke centrum. Het eten is opnieuw erg smaakvol en we bestellen daarom beide twee keer een hoofdgerecht. Als we teruglopen naar onze scooter zien we heel veel gekleurde lantarens drijven over de rivier. Prachtig om te zien maar helaas niet vast te leggen op een foto. We kruipen vroeg ons bed in want morgenvroeg vliegen we om 7 uur 's ochtends naar Nha Trang voor een nachtje. Vanuit daar starten we onze 3-daagse motortocht met Easy Riders door het binnenland van het zuiden.


Reactie schrijven

Commentaren: 0